Tapaamme FC Viikinkien toiminnanjohtaja Marko Lahikaisen keväisessä auringonpaisteessa Heteniityntien eli legendaarisen Hettarin kentän pukukoppien edessä. Puhetta riittää jalkapallosta, salibandysta ja ennen kaikkea haasteellisista ajoista nuorten harrastamista ajatellen.

FC Viikinkien toiminnanjohtaja Marko Lahikainen

Toteamme Markon kanssa alkuun, että alue on tullut meille molemmille tutuksi jo lapsuudesta lähtien. Meikäläisen suosikkilaji oli jääkiekko ja sitä tuli pelattua suurella innolla ja sydämellä, mutta silti se oli lähinnä pelailua kavereiden kanssa.

Markolla urheilusta tuli ensin vakavasti otettava harrastus ja myöhemmin ammatti.  Markon lajeina olivat jääkiekko, jalkapallo ja salibandy.

Viimeksi mainitun osalta ura vei ihan kirkkaimmalle huipulle saakka. Markolla on 9 salibandyn Suomen mestaruutta, joista ensimmäinen vuonna 1998 Viikingeissä. Se oli samalla seuran ensimmäinen Suomen mestaruus. Lisäksi hänelle on kertynyt Cup-mestaruuksia Suomesta ja Euroopasta sekä valmentajana EM-hopeaa.

Marko on ollut muutenkin merkittävässä roolissa kun vuosaarelaista ja suomalaista salibandy-historiaa on rakennettu.  Voi sanoa, että hän on urheilumies henkeen vereen.

Ota perhe, suku ja kaverit mukaan liikkumaan

Näinä aikoina monissa perheissä on huomattu kuinka tärkeää yhteinen tekeminen onkaan. Ja sitä on turvallisinta tehdä ulkona liikunnan parissa.

– Perheille, jossa on hyvin pieniä lapsia meillä on tarjolla yhteistä tekemistä Perhefutiksen merkeissä. Sinne voi tulla mukaan kaikki 2016-2019 vuosina syntyneet tytöt ja pojat sekä heidän vanhempansa tai isovanhempansa, Marko Lahikainen kertoo mahdollisuuksista.

Perhefutiksessa lapsella on mahdollisuus tutustua maailman suosituimpaan lajiin hauskassa, innostavassa ja turvallisessa ympäristössä oman vanhemman tai läheisensä kanssa!

– Eikä pidä unohtaa myöskään itse Jalkapallokoulua, joka on tarkoitettu kaikille 3–6-vuotiaille tytöille ja pojille, hän jatkaa.

Hauskanpitoa jalkapallon parissa aikusillle

– Meillä alkaa huhtikuussa myös Aikuisfutis, johon ovat tervetulleita kaikki aikuiset, jotka haluavat kohottaa kuntoaan jalkapallon parissa hauskanpito edellä. Sopii niin vasta-alkajille kuin lajikokemusta omaaville. Niin naisille kuin miehillekin.

– Edellisten lisäksi meille on tulossa Kävelyfutis, joka sopii erityisen hyvin senioreille, hän jatkaa.

Nuorten hyvinvointi vaikuttaa meidän kaikkien arkeen

FC Viikinkien slogan kuuluu – ”Enemmän kuin futista”.

Marko Lahikaisen kertoessa seuran arvoista ja toiminnasta mieleen piirtyvä kuva tukee vahvasti edellä mainittua iskulausetta. Kyse on todellakin paljon isommista asioista, kuten yhteisöllisyydestä

Kuvassa vasemmalta kampanjapäällikkö Tanja Vaarna, Pekka Pirkkala ja Marko Lahikainen

Seuran toiminnassa on suuri joukko vanhempia ja vapaaehtoisia toimijoita, jotka jaksavat vuodesta toiseen tehdä arvokasta talkootyötä alueen lasten ja nuorten eteen. Kaikki kunnia heille!

Usein puhutaan siitä kuinka monen tärkeän ja merkityksellisen asian arvo ymmärretään vasta kun se on menetetty. Paikallisen ja pitkät perinteet omaavan urheiluseuran toimintaakaan ei tule ottaa itsestäänselvyytenä.

Vaikka kyseinen laji tai harrastetoiminta ei suoraan koskettaisi meitä, niin se voi näkyä arjessamme. Kaupunginosamme nuorien hyvinvoinnilla on vaikutusta meidän kaikkien elämään ja arkeen. Tämä koskee erityisesti Vuosaarta, jossa asuu joka kymmenes helsinkiläinen nuori.

Koronasta vakavia vaikutuksia nuorille ja urheiluseurojen taloudelle

Maskit kasvoilla jutellessa puheemme kääntyy automaattisesti koronaan ja sen vaikutuksiin ihmisten arjessa ja elämässä. Se näkyy myös FC Viikinkien toiminnassa.

– Harrastajien määrä on laskusuunnassa koronasta johtuen. Se näkyy seurojen taloudessa, Marko Lahikainen kertoo.

Viime aikoina on puhuttu julkisuudessakin paljon siitä, että nuorten tilanne on ollut kohtuuton. Sosiaaliset kontaktit puuttuvat koulun etätyöskentelystä ja harrastusmahdollisuuksien rajoituksista johtuen.

– Nuoret ovat joutuneet kärsimään rajoituksista eniten. Monien perheiden kohdalla koronan tuoma epävarmuus näkyy myös päätöksissä lasten harrastusten suhteen. Perheissä pohditaan asioita turvallisuuden lisäksi myös talouden kautta.

Haaste kaikille vuosaarelaisille – tue kanssani nuorten harrastamista!

FC Viikingit on vanha ja perinteinen vuosaarelainen urheiluseura, jossa on liki 1000 jäsentä, tyttöjä ja poikia. Harjoittelupaikkoina toimivat Heteniityn ja Kartanon liikuntapuiston kentät.

Nyt perinteikkään vuosaarelaisen urheiluseuran tukeminen on mahdollista meille kaikille.

Minä maksoin kannatusjäsenmaksuni tänään. Otatko sinä haasteen vastaan?

Maksamalla kannatusjäsenmaksun tukee nimenomaan FC Viikinkien junioritoimintaa.

Kannatusjäsenyys maksaa 50 € /vuosi ja lisätietoa/ohjeet löytyvät FC Viikinkien nettisivuilta.

Kuvat: Piret Puusepp-Väliaho/thefotocorner