Monissa tulevien ekaluokkalaisten perheissä mietitään juuri nyt, että laittaako lapsi lähikouluun, vai pitäisikö lapsen hakea mahdollisesti johonkin muuhun kouluun esimerkiksi kieli- tai muun painotuksen takia. Halusin kirjoittaa aiheesta lyhyesti, koska meillä on kokemusta Vuosaaren kouluista nyt jo lukioikäisen tyttäremme osalta ja siksi, että 6-vuotias poikamme aloittaa koulunkäynnin syksyllä.

Kun tutustuu kotiin tulleisiin papereihin ja surfailee netissä, niin voi todeta, että mahdollisuuksia on. Oma lähikoulu, mahdollisesti joku muu koulu Helsingissä esim. kielipainotuksen mukaan tai jopa kotiopetus. A1-kielenä Helsingissä voi opiskella yhdeksää kieltä, alkaen pohjoissaamesta ja päättyen kiinan kieleen.  On painotettua kaksikielistä tai englanninkielistä opiskelua. Mahdollisuuksia riittää, mutta kaupunginosittain haaste on myös siinä saadaanko ryhmiä perustettua riittävän oppilasmäärän pohjalta.

Musiikkiluokalta medialuokalle

Tyttäremme aloitti ala-asteen musiikkipainotteisella luokalla Punakiventiellä (nykyisin Puistopolun peruskoulu) ja jatkoi siitä yläasteelle Vuoniityn peruskouluun. Olimme aiemmin lukeneet Vuosaari-lehdestä jutun juuri aloittavasta medialuokasta. Ja sinne tytär meni.

Kokemuksemme molemmista kouluista ovat olleet todella positiiviset. Punakiventiellä oli musiikkipainotus ja musiikki on jatkunut harrastuksena senkin jälkeen. Yläasteella medialuokan meininki oli uutta ja innostavaa. Vuoniityn peruskoulussa tehtiin ja tehdään yhteistyötä mm. YLE:n kanssa ja oppilaista monet pääsivät esiintymään myös televisiossa. Ja mikä tärkeintä, nykyään tärkeitä mediataitoja opittiin niin kameran edessä kuin takana. Tyttären yläaste huipentui mahtavaan luokkaretkeen Maltalle. Rahat oli kerätty yhdessä kovaa työtä tekemällä paikallisissa tapahtumissa ja omissa konserteissa ja arpajaisissa. Kaikki pääsivät mukaan.

Olen tehnyt alueellista yhteistyötä koulujen kanssa

Minulla on ollut onni tutustua alueen oppilaitosten henkilökuntaan myös työni kautta Visit Vuosaaren tuottajan ominaisuudessa. Voin todeta, että kaikki tapaamiset niin vanhempana kuin työroolissa ovat antaneet kuvan ammattilaisista, jotka suhtautuvat kouluunsa, oppilaisiinsa ja työhönsä sitoutuneesti. Alueen haasteet sekä mahdollisuudet ymmärretään ja niiden eteen tehdään työtä.

Olemme rehtorien ja opettajien kanssa puhuneet maineeseen ja imagoon liittyvistä asioista, niin Itä-Helsinkiin, Vuosaareen kuin itse kouluihinkin liittyen. Avoimesti ja tulevaisuuteen katsoen. Joka kymmenes helsinkiläinen nuori asuu Vuosaaressa ja alueella on myös paljon maahanmuuttajia. Tämä tuo omat haasteensa, mutta niihin on puututtu kouluissa hyvin ammattitaitoisesti ja tehokkaasti.

Oman kokemuksemme mukaan maahanmuutto on näyttäytynyt kouluissa positiivisena kansainvälisyytenä, mutta olemme tietoisia siitä, että joissakin muissa kouluissa Vuosaaressa on ollut myös haasteita asiaan liittyen.

Koulut ovat olleet aktiivisesti mukana esittelemässä toimintaansa esimerkiksi Visit Vuosaaren tapahtumissa, kuten Vuosaaren Joulupolussa, Vuosaaren Satamapäivässä ja Helsingin Venetsialaisissa. Oppilaat ovat tehneet esityksiä ja

pitäneet Vuosaaren Satamapäivillä muun muassa mm. pressihuonetta. Välillä tapahtumissa on värjötelty 20 asteen pakkasissa ja välillä 30 asteen helteissä. Itselleni on jäänyt vahva vaikutelma siitä, että kaikki ovat nauttineet yhteisestä tekemisestä. Positiivista palautetta on tullut.

Ruoho ei ole aina vihreämpää aidan toisella puolella

Kun itse lähdimme ensi kertaa ”shoppailemaan” lukion kohdalla, niin kokemukset eivät ole olleet pelkästään positiivisia. Tai shoppailu on ehkä hieman väärä termi meidän kohdalla, kun tytär teki valintansa painotusten ja kavereiden pohjalta itse. Ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolella, se kävi toteen. Ja kun Vuosaaren uusi lukio valmistuu, niin siinä on ylpeydenaihetta meille vuosaarelaisille pidemmäksikin aikaa. Helsingin suurin rakennusinvestointi ja pohjoismaiden modernein koulu rakentuu juuri Vuosaareen. Kunpa uusi lukiorakennus olisi ollut valmis jo aiemmin.

Ympyrä sulkeutuu

Ja tuntuuhan se melko nostalgiselta kun oma poika aloittaa koulunkäynnin samassa koulussa missä on aikanaan itse aloittanut. Heteniityn koulu (Rannikkopiirin koulu 1950) oli valmistuessaan Suomen nykyaikaisin koulu ja Vuosaaren ensimmäinen suomenkielinen koulu. Muistoina muun muassa rooli Josefin roolissa koulun joulunäytelmässä. Elokuva-ura ei lähtenyt sen pohjalta lentoon.

Näihin tunnelmiin lopettaen totean, että laittoi lapsensa Vuosaaressa mihin kouluun tahansa, niin vanhempana voi olla melko turvallisin mielin.

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!